Sunday, January 7, 2007

Az ajtó/Die Tür/Door - Szabó Magda

Kapott-e bármelyik ember arra felhatalmazást, hogy megpróbálja megváltoztatni egy másik, tudatos, felnőtt ember életét, annak akarata ellenére? Mivel semmi égi hatalomban nem hiszek, csak valami morális érték adhatna ilyesmit bárki kezébe, segítőkészség, szolidaritás, könyörület vagy akármi más nevében - és régóta vívódok, hogy ad-e? Fájdalmasan és váratlanul, újra meg újra felteszi ezt a kérdést az élet. Van-e "helyes válasz"? Egy ideje határozottan úgy vélem, hogy nem lehet, nem szabad igennel válaszolni. Nem, nem, nem.

Szabó Magda világszemlélete - amennyit tudok róla - nem áll közel hozzám. Váratlanul ért és tisztelem az írót, hogy nagy lelki erővel tudott ebben a könyvben elszámolni egy tragédiával, amit ugyan akaratlanul, de azzal okozott, hogy rosszul válaszolt erre a kínzó kérdésre.

Nem ilyen könyvet akartam az elmúlt hetekben olvasni, fel volt kavarodva a lelkem, azért is, mert valaki, akit szerettem, homlokegyenest fordítva válaszolt a szóban forgó dilemmára, mint én. Ártalmatlanabb olvasmány is kerülhetett volna a kezembe... Mégis, nagy és mély élmény volt Az ajtó.

*

Has anyone a moral mandate to try to change the life of any other conscious adult against the other's will? I do not believe in any spiritual power so any such mandate could only come from human moral grounds - solidarity, courtesy, mercy or whatever - and I have been struggling for a long time to answer the question. Now I tend to say there is NOT such a mandate.

Szabó Magda is a famous Hungarian writer, winner of the 2004 Femina price in France. She does see the life in many ways different as me (as far as I know that from interviews). It was a sudden, deep surprise, how much her book touched me - the book, which is about a story which revolves around the question we deal with. I respect the writer very much for her fortitude to reckon with the tragedy her unintended but bad decision has caused.

An other book could have been a better read for me in the last weeks: my soul was deeply troubled, partly because a loved one answered this deep dilemma in the totally opposite way as me. I could have read a more harmless book... Yet, this was a great and deep experience.

The book is available in German and English. Here is a very interesting review in an English from a Hungarian Literature online periodical. The Guardian has also a review of it.

ISBN 9630781840

No comments: