Friday, January 5, 2007

The Man Who Loved Only Numbers - Paul Hoffman

This is a marvellous book - I got it as a present some years ago and have read it with great pleasure. From time to time I like to read it again, at least some pages. It is about the famous Hungarian mathematician Paul Erdős. (If you don't have any relationship to math) it will be at first a strange read - but if you can manage yourself to get through, you will have a good picture of a somewhat closed but amazing world of very talented people. Instead, you may read the Wikipedia article (slightly different in Hungarian, if you can, read them both).

His whole life was math, no family, no home... you can not avoid to ask the question "what is the value of the life of a human being".

Ez egy nagyszerű könyv, ajándékba kaptam (már régebben), és nagy kedvvel olvastam. És néha jó újra meg újra belelapozni. A könyv a híres magyar matematikus, Erdős Pál életrajza. Ha valakinek nem sok dolga volt/van/lesz a matematikával, nem valami könnyű olvasmány; de aki végigrágja magát rajta, elég pontos leírást kap egy kissé zárt, de elragadó világról, amelyben nagyon tehetséges emberek élnek. Rövidebb ideig tart elolvasni a wikipédia cikket (nagyon jók a továbbvezető hivatkozások).

Erdős Pál egész élete a matematika volt, család és otthon nélkül... lehetetlen elkerülni a kérdést, hogy mit ér (meg) egy ember élete.

ISBN 0786863625

No comments: